Vodič kroz profesionalnu galaksiju za info-stručnjake

Posted on Updated on

Dragi pratitelji Mreže, kolegice Dorja Mučnjak i Iva Džambaski iz Knjižnice Filozofskog fakulteta predstavljaju nam Međunarodnu mrežu knjižničara i važnost toga projekta za profesionalni razvoj mladih informacijskih stručnjaka*!

Što ILN znači za profesionalni rast mladih informacijskih stručnjaka?

piše Dorja Mučnjak, ILN ambasadorica za Hrvatsku

Kada mladi informacijski stručnjak ulazi u profesionalni svijet, taj profesionalni svijet očekuje mnogo više od eksplicitnog znanja koje je mladi stručnjak usvojio tijekom studija. Ono čini temelj za zapošljavanje i napredovanje, no za profesionalni razvoj potrebno je i mnogo tacitnog znanja. To se pak znanje ne usvaja glasno iz stručne literature, već tiho, skoro nečujno, ali ipak formira profesionalca i u glavama dugo odzvanja!

Nezaobilazna pomoć u profesionalnoj socijalizaciji mladih zaposlenih dolazi u obliku mentora. U praksi hrvatskih informacijskih znanosti, a napose u informacijskoj praksi (npr. knjižničarstvu), formalni pojam mentora postoji u okviru studentske prakse koju su studenti dužni odraditi i proći tijekom studija te na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa popularno zvanom „Mrsić“.

Proces profesionalne socijalizacije mladih djelatnika potiče u dva smjera: kroz proces socijalizacije u profesiju te kroz organizacijsku socijalizaciju, tj. u radnu sredinu (vidi: IDIZ-ov Priručnik za mentoriranje). Za proces organizacijske socijalizacije neophodno je imati podršku iskusnijih kolega iz ustanove, dok za proces socijalizacije u profesiju nije nužno da mentor bude iz iste organizacije. Glavnu ulogu ovdje igraju stručna društva (HKD, HIDD…), neformalna udruženja, kolegijalne kave i sl. Dakle, mladom stručnjaku mogu pomoći iskusniji kolege ili naprosto kolege istog statusa ali s drugačijim iskustvom. Jedan od modela koji se pokazao uspješnim je i suradničko mentoriranje (peer-mentoring) gdje ne postoji utvrđeni hijerarhijski obrazac mentor-mentorirani, već kolege ravnopravno dijele iskustva i međusobno se potiču na profesionalni rast.

Na tome modelu 2013. godine nastao je međunarodni volonterski projekt International Librarians Network (ILN) koji knjižničare i ostale informacijske stručnjake (zaposlene i studente) okuplja u suradničko-mentorsku platformu gdje se šire profesionalni vidici, doprinosi razvoju novih ideja te jača stručno samopouzdanje, a sve u međunarodnoj perspektivi. Do sada je kroz komunikacijske cikluse prošlo više od 3500 sudionika iz više od 120 zemalja. Hrvatska aktivno sudjeluje te je dva ciklusa za redom bila među prvih deset po broju prijavljenih.

Ukratko, ILN je osmišljen tako da se svake godine organiziraju dva četveromjesečna komunikacijska ciklusa u kojem se slažu parovi sudionika. Prijaviti se mogu svi, od studenata bibliotekarstva pa do vrhunskih stručnjaka u području. Nakon postupka odabira i uparivanja (matchinga), dvoje stručnjaka virtualno komunicira prema zadanim temama ili prema vlastitim interesima. Budući da je ova platforma izgrađena da okupi knjižničare iz cijeloga svijeta i iz različitih kulturnih, vjerskih te socioekonomskih miljea, svaki sudionik dužan je pridržavati se etičkog kodeksa osmišljenog za dobrobit cijele zajednice.

Važno je napomenuti da je program potpuno besplatan. Jedini uvjeti sudjelovanja su postojeća internetska veza, sat vremena tjedno te želja za razvojem profesionalne suradnje i razmjenom znanja među kolegama iz područja. Poseban je uvjet tečno znanje engleskog jezika jer se cijeli program odvija na tome jeziku.

Prijave za sljedeći ciklus koji počinje 1.3.2016. godine otvorene su od 15. siječnja do 15. veljače 2016. Prijavite se, ne propustite priliku proširiti profesionalne vidike!

Iva Džambaski: Iskustvo sudjelovanja u ILN programu

„Priključila sam se programu početkom 2015. godine u proljetnom ciklusu jer sam bila netom diplomirala i željela sam dobiti uvid u struku na međunarodnoj razini. U prijavi sam naglasila polja interesa koji me posebno zanimaju što je pomoglo pri odabiru (matchingu) moga partnera. U početku sam bila zabrinuta hoćemo li uspjeti naći toliko tema za razgovor s obzirom da ciklus traje četiri mjeseca, no, ugodno sam se iznenadila kada sam uvidjela da koordinatori programa svaka dva tjedna pripremaju nove teme o kojima smo raspravljali.

Moj je partner bio kolega iz Francuske zadužen za projekte digitalizacije (što je jedno od polja interesa koje sam bila navela u prijavi). Nakon prvog maila u kojem smo se međusobno predstavili, počeli su višemjesečni razgovori vođeni pripremljenim temama koje su poticale, ne samo našu komunikaciju (u jednom periodu smo se čuli svaki drugi dan), već i promišljanja o našim poslovnim planovima. Osim međusobne komunikacije, koordinatori su nas poticali i na rasprave putem društvenih mreža (Facebook, Twitter) te smo tako upoznali i druge sudionike programa. Kako se program bližio kraju, oboje smo zaključili da su nam ta četiri mjeseca neprimjetno proletjela i da smo jako zadovoljni sudjelovanjem.

Preporučila bih ovaj program svima koji se žele povezati s kolegama iz cijeloga svijeta, učiti iz njihovih iskustava, razvijati projekte i ideje te zajednički graditi budućnost naše struke!“

Iva Džambaski, Knjižnica FFZG

*Izrazi u ovom postu navedeni u muškom rodu neutralni su i odnose na osobe muškog i ženskog spola.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s